Tűk & fecskendők

Fecskendők
Két fő csoportja van: kétrészes és háromrészes fecskendő. Mindkét típus egy szívóból és egy szívóházból áll. A háromrészes fecskendőn egy extra gumikupak is található, amely elősegíti a könnyebb mozgást.
Injekciós tűk
A tűk különböznek hosszban és átmérőben. A műanyag csatlakozó rész (kónusz) színe jelzi az átmérő nagyságát. Ezek a színkódok nemzetközileg rögzítettek és elfogadottak, pl.: a narancssárga 0,5mm. (NEN - EN - ISO 6009 : 1994) A tűvég speciálisan csiszolt, ezáltal könnyebben átszúrja a bőrt és megelőzi, hogy esetleg egy bőrdarab a tűt eltömítse. A kónuszon a "szárnyacskák" teszik a tűt alkalmassá a Luer és Luer-lock típusokhoz való csatlakozásra.
Csatlakoztatás
A fecskendőket és tűket az esetek többségében külön csomagolják. A tű és fecskendő csatlakoztatására szolgál az un. Luer csatlakozó (NEN - ISO 594-1:1997). Ez nemzetközileg elfogadott és garantálja a megfelelő csatlakoztatást. Ha a csatlakoztatáshoz "nagy" erő kifejtése szükséges akkor a Luer-lock csatlakozó javasolt. Ebben az esetben a tűt bele kell csavarni a fecskendőbe, ami egy biztos rögzítést eredményez.
A tű hossza
Aszerint választjuk meg a tű hosszúságát,hogy a test mely részébe kívánjuk a folyadékot eljuttatni. Bőrbe, izomszövetbe, kötőszövetbe vagy érbe. A kiválasztásnál vegyük figyelembe a beteg testfelépítését (sok vagy kevés zsírszövet).
Tű átmérő
Mivel a hosszúság adott, lehetőség szerint a legkisebb átmérőt válasszuk adott hosszúságon belül. Viszkózus folyadék esetében azonban a nagyobb átmérőjű tűt kell választanunk.
Fecskendő űrtartalma
A fecskendő űrtartalmát az előírt, befecskendezendő folyadék mennyisége határozza meg. A fecskendő űrtartalom-mértéke (2 ml, 5 ml, stb.) a maximum befecskendezhető mennyiséget jelöli.

Tudjon meg többet rólunk!